Witam! Co prawda już późno, ale dzisiaj miałam taki zabiegany dzień, że wcześniej nie udało mi się nic napisać... Z okazji jutrzejszych Walentynek postanowiłam zrobić czekoladowo- truskawkowe lizaki! Przygotowuje się je bardzo szybko i moim zdaniem mogą być świetnym dodatkiem do walentynkowych prezentów i służyć jako deser :) Przechodzę od razu do rzeczy co i jak robić:
1. W garnku gotujemy wodę. Gdy woda zaczyna wrzeć zmniejszamy temperaturę i kładziemy na garnek naczynie żaroodporne. Czekoladę własnego wyboru (ja użyłam 70% gorzkiej i białej czekolady) łamiemy na kawałki i umieszczamy w naczyniu żaroodpornym.
2. W między czasie, gdy czekolada nam się rozpuszcza myjemy truskawki i przekrajamy na pół. Następnie z górnej części owoca wykrajamy trójkąt tak by otrzymać kształt serca.
3. Gdy czekolada już się w pełni rozpuści ściągamy garnek z ognia. Przygotowane truskawki nabijamy na wykałaczkę i polewamy rozpuszczoną czekoladą. Układamy na papierze do pieczenia lub na specjalnej kratce.
4. Gdy już wszystkie "lizaki" są polane ciemną czekoladą dekorujemy je rozpuszczoną biała czekoladą. A na koniec dzielimy się nimi z ukochanymi osobami :)
Szczęśliwych i przyjemnych Walentynek!
1. W garnku gotujemy wodę. Gdy woda zaczyna wrzeć zmniejszamy temperaturę i kładziemy na garnek naczynie żaroodporne. Czekoladę własnego wyboru (ja użyłam 70% gorzkiej i białej czekolady) łamiemy na kawałki i umieszczamy w naczyniu żaroodpornym.
2. W między czasie, gdy czekolada nam się rozpuszcza myjemy truskawki i przekrajamy na pół. Następnie z górnej części owoca wykrajamy trójkąt tak by otrzymać kształt serca.
3. Gdy czekolada już się w pełni rozpuści ściągamy garnek z ognia. Przygotowane truskawki nabijamy na wykałaczkę i polewamy rozpuszczoną czekoladą. Układamy na papierze do pieczenia lub na specjalnej kratce.
4. Gdy już wszystkie "lizaki" są polane ciemną czekoladą dekorujemy je rozpuszczoną biała czekoladą. A na koniec dzielimy się nimi z ukochanymi osobami :)
Szczęśliwych i przyjemnych Walentynek!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz