Składniki na ciasto:
2 szklanki mąki
0,5 szklanki mleka
0,5 szklanki cukru
0,5 szklanki oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Owoce wedle uznania. Ja w tym przypadku użyłam rabarbar i maliny.
1. Rabarbar kroimy na kawałki, przekładamy na talerz, zasypujemy cukrem i zostawiamy na ok. 0.5-1 godziny. Sprawi to, że nasz rabarbar nie będzie za kwaśny.
2, Do miski wsypujemy mąkę, następnie dodajemy kolejno jajka. Wlewamy olej i dosypujemy cukier.
3. Dodajemy dwie łyżeczki proszku do pieczenia.
4. Wszystko razem miksujemy.
5. Gdy uzyskamy gładką masę przygotowujemy formę do pieczenia ( ja z reguły używam tortownicy). Formę smarujemy margaryną lub masłem (ja użyłam masło) i oprószamy mąką bądź bułką tartą.
6. Nastawiamy piekarnik na 180st.C.
7. Wlewamy masę do przygotowanej formy i na wierzchu układamy owoce. Całość wstawiamy do piekarnika na ok.45 min w temp. 180st.
8. Po 45 minutach sprawdzamy drewnianym patyczkiem czy ciasto się w pełni upiekło. Jeżeli na patyczku zauważymy jeszcze surowe ciasto, wkładamy je ponownie do piekarnika na kilka minut.
9. Gdy ciasto jest już upieczone odstawiamy do wystudzenia. Następnie posypujemy cukrem pudrem.
Uwagi:
- Cukier puder możemy zastąpić kruszonką.
- Ja używam tortownicy, ale można także użyć kwadratowej lub prostokątnej formy. Można ją także wyłożyć papierem do pieczenia.
- Ciasto bardzo dobrze smakuje z kompotem rabarbarowym.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz