29.07.2013

Ciasto rabarbarowo-malinowe

Prawie za każdym razem, gdy jestem na zakupach i w oko wpadnie mi rabarbar od razu na myśl przychodzi mi ciasto rabarbarowe, które pierwszy raz przygotował dla mnie mój tata, gdy byłam bardzo młoda. Jest to chyba jedyne ciasto jakie tata kiedykolwiek upiekł, dlatego też jest takie wyjątkowe i mile je wspominam :) Jest to bardzo prosty przepis, a składniki można znaleźć praktycznie w każdej kuchni. Ja pamiętam dzień gdy tata pierwszy raz upiekł to właśnie ciasto... razem z bratem zjedliśmy je zanim zdążyło porządnie wystygnąć... naszemu tacie tak spodobał się ten przepis i to, że nam tak bardzo smakowało, że ciasto to gościło na naszym stole przez cały miesiąc!  różniło się tylko owocami... ponieważ było to latem w naszym ogródku można było znaleźć rozmaite owoce- poziomki, maliny, truskawki, porzeczki, jabłka, śliwki, itd...także było w czym wybierać i tata eksperymentował z każdym rodzajem owoców. Ciasta były pyszne, ale najbardziej zawsze mi smakowało ciasto z rabarbarem, truskawkami oraz czarnymi porzeczkami. Dzisiaj właśnie byłam na zakupach i kupiłam rabarbar. Zdecydowałam, że dodam do niego także maliny. 

Składniki na ciasto:

2 szklanki mąki
0,5 szklanki mleka
0,5 szklanki cukru
0,5 szklanki oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia 

Owoce wedle uznania. Ja w tym przypadku użyłam rabarbar i maliny.



1. Rabarbar kroimy na kawałki, przekładamy na talerz, zasypujemy cukrem i zostawiamy na ok. 0.5-1 godziny. Sprawi to, że nasz rabarbar nie będzie za kwaśny.
2, Do miski wsypujemy mąkę, następnie dodajemy kolejno jajka. Wlewamy olej i dosypujemy cukier.
3. Dodajemy dwie łyżeczki proszku do pieczenia.
4. Wszystko razem miksujemy.

5. Gdy uzyskamy gładką masę przygotowujemy formę do pieczenia ( ja z reguły używam tortownicy). Formę smarujemy margaryną lub masłem (ja użyłam masło) i oprószamy mąką bądź bułką tartą.
6. Nastawiamy piekarnik na 180st.C.
7. Wlewamy masę do przygotowanej formy i na wierzchu układamy owoce. Całość wstawiamy do piekarnika na ok.45 min w temp. 180st.

8. Po 45 minutach sprawdzamy drewnianym patyczkiem czy ciasto się w pełni upiekło. Jeżeli na patyczku zauważymy jeszcze surowe ciasto, wkładamy je ponownie do piekarnika na kilka minut.
9. Gdy ciasto jest już upieczone odstawiamy do wystudzenia. Następnie posypujemy cukrem pudrem.

Uwagi:
  • Cukier puder możemy zastąpić kruszonką.
  • Ja używam tortownicy, ale można także użyć kwadratowej lub prostokątnej formy. Można ją także wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Ciasto bardzo dobrze smakuje z kompotem rabarbarowym.

Smacznego :) 



 










Brak komentarzy: